Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΥΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

Με αφορμή την εορτή του Προφήτη Ηλία, φίλοι μου, σκέφτηκα ένα μικρό αφιέρωμα με οδηγό τον κυρ - Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο Σκιαθίτης είχε, ως γνωστόν, ενδιατρίψει και στην υμνογραφία. Τα λίγα, μα λίαν ενδιαφέροντα, υμνογραφήματά του συμπεριέλαβε στην έκδοση των Απάντων του ( εκδ. ΔΟΜΟΣ, τόμος πέμπτος) ο κράτιστος φιλόλογος, λογοτέχνης και παπαδιαμαντολόγος – ας μου επιτραπεί – Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, στον οποίο οφείλουμε πολλά!
Μεταξύ των παπαδιαμάντειων υμνογραφημάτων και τα Απόστιχα του Μικρού Εσπερινού εις την εορτήν του Προφήτου Ηλιού. Στα υπομνήματα της κριτικής έκδοσης του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, διαβάζουμε ότι κατά τον Βαλέτα «αυτά τα τρία μικρά τροπάρια εις ήχον β’ προς το Οίκος του Εφραθά, τα συνέθεσε ο Ππδ. χωρίς να κοπιάσει καθόλου και μέσα σε λίγη ώρα κατά τα τελευταία του χρόνια, όταν κάποτε είχε πάει στο πανηγύρι του Προφήτου Ηλία, που το μοναστηράκι του βρίσκεται σε μιαν όμορφη αγναντερή τοποθεσία… Τάγραψε, για να συμπληρώσει μ’ αυτά την παλιάν ασματική ακολουθία του Προφήτη, απ’ την οποία λείπει ο μικρός Εσπερινός».
Ήχος β’ Οίκος του Εφραθά 
Ου πυρ, ου συσσεισμός, ουχί σφοδρόν σε πνεύμα, αύρα λεπτή δε μάκαρ, ανέδειξε θεόπτην, Ηλία μεγαλώνυμε. 
Στίχ. Μη άπτεσθε των χριστών μου.
Αύρα τον εν λεπτή, ιδόντα Θεού δόξαν, ως ζηλωτήν Κυρίου, θεσπέσιον Προφήτην, υμνούμεν οι θεόφρονες. 
Στιχ. Συ ιερεύς εις τον αιώνα.
Σε ο Μονογενής, Υιός ο της Παρθένου, Θεός σεσαρκωμένος, παρέστησε τρισμάκαρ, εν Θαβωρίω μάρτυρα.
(Τα τρία αυτά προσόμοια του Παπαδιαμάντη, όπως και όλα τα υμνογραφήματά του, ηχογράφησε με επιμέλεια τον Μάϊο του 1991 η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου).
Ο Παπαδιαμάντης έγραψε τρία τροπάρια, αλλά προσέθεσε κι ένα θεοτοκίον «παλαιόν» ως «Δόξα, και νυν» των αποστίχων. Στα τρία αυτά μικρά προσόμοια (όλες κι όλες 45 λέξεις), ο κυρ – Αλέξανδρος υμνεί τον Ηλία ως ζηλωτήν και θεόπτην, στον οποίο αποκαλύφθηκε ο Θεός ως «αύρα λεπτή». Δεν παραλείπει όμως, στο γ’ προσόμοιο, να αναφερθεί και στην παρουσία του Προφήτη Ηλία κατά την Μεταμόρφωση του Κυρίου, ο οποίος τον παρέστησε «εν Θαβωρίω μάρτυρα».Αυτή την αναφορά στην εσχατολογικής σημασίας παρουσία του Προφήτη Ηλία, τη συναντάμε μόνο σε κάποια τροπάρια των Κανόνων του Όρθρου της εν Μηναίω ακολουθίας του. Δεν τονίζεται, δηλ., από τους υμνογράφους του στα δοξαστικά, ιδιόμελα και λοιπά προσόμοια, η θαυμαστή παρουσία του στο Θαβώρ, όπου πλαισίωνε μαζί με τον Μωϋσή τον μεταμορφωθέντα Κύριο για να δηλωθεί ότι Αυτός«ζώντων και νεκρών κυριεύει”.
(ΠΗΓΗ ΠΕΝΑΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ)


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/07/papadiamanths-umnologos-tou-profhth-hlia.html#ixzz2ZgxboIsM


ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ (ΗΛΙΑΣ) Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ

(Αφιερωμένο στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλιού Κιλκίς)

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013




"Το θαύμα δεν εξηγείται με την ανθρώπινη λογική το βιώνεις'' (ΠΑΙΣΙΟΣ).



«Μετανοείτε, σε χρόνο όχι Αόριστο, αλλά σε χρόνο Ενεστώτα»
        Την Παρασκευή 21 Ιουνίου ολοκληρώθηκε ο επίσημος εορτασμός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την επική μάχη Κιλκίς – Λαχανά και την απελευθέρωση της πόλης μας, με δύο σημαντικά  γεγονότα.
            Το πρώτο ήταν η έλευση της ιστορικής Iεράς εικόνας Παναγίας Σουμελάς, η οποία ήταν μεγάλη ευλογία για την πόλη μας, αφού ήταν η δεύτερη φορά που εξήρχετο από την ομώνυμο Ναό στο Βέρμιο.
         Το δεύτερο ήταν η παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, καθώς και Σεβασμιότατων Μητροπολιτών  άλλων Μητροπόλεων,  οι οποίοι τίμησαν τους πεσόντες σε αυτή την μάχη.
       Την παραμονή της εορτής 20 Ιουνίου, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Ν. Κιλκίς, μετά από επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Εμμανουήλ, παρουσίασε στον μακαριότατο, τους Σεβασμιότατους Αρχιερείς και λοιπούς προσκεκλημένους ένα συνοπτικό απόσπασμα της μάχης Κιλκίς – Λαχανά από την εκδήλωση της, στις                24  Απριλίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου μας, με θέμα : «Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΥΡΩΝ».
       Ως ομιλητής της προηγηθείσας εκδήλωσης, αλλά και ως Γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού του Παραρτήματος Κιλκίς, ανέλαβα να παρουσιάσω αυτό το απόσπασμα, στη μνήμη των αθάνατων ηρώων αυτής της πολύνεκρης επικής μάχης.
            Παρόλο που η παρουσίαση ήταν συνοπτική ο Μακαριότατος, οι Σεβασμιότατοι Αρχιερείς και οι λοιποί παριστάμενοι της Συνοδείας του, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους αλλά και την συγκίνησή τους για το ιστορικό της μάχης, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελλήνων Αξιωματικών και οπλιτών.
       Ανήμερα του εορτασμού τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μακαριότατου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
            Στη σύντομη και περιεκτικότατη ομιλία του ο Μακαριότατος, με ήπιο  ύφος που τον χαρακτηρίζει και αρμόζει σε Θρησκευτικό ηγέτη , αναφέρθηκε εκτενώς για την Παναγία μας, αναφέρθηκε για την μάχη Κιλκίς και τους πεσόντες σε αυτή, για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας και για τον διαφορετικό σημερινό  πόλεμο, ο οποίος όπως τόνισε γίνεται από τα γραφεία.
            Ο μακαριότατος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας με έμφαση (προσωπική μου εκτίμηση, προς πολλούς αποδέκτες) ότι πρέπει να μετανοήσουμε, και να μετανοούμε  έμπρακτα όχι μια φορά αλλά συνεχώς, λέγοντας χαρακτηριστικά «Μετανοείτε όχι σε χρόνο αόριστο αλλά σε χρόνο Ενεστώτα».
            Μακαριότατε είμαι τυχερός ως Έλληνας, Ορθόδοξος Χριστιανός και ως Απόστρατος Αξιωματικός που σας είδα από κοντά, σας άκουσα και πήρα τη ευχή σας.
           
                                    Ας τύχουμε των πρεσβειών της Παναγίας Σουμελάς
                                   
                                    και των Ευχών του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου
                                                          
                                                  Ευάγγελος Μαυρογόνατος      
                                                  Απόστρατος Αξιωματικός


ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Αρχική Σελίδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ολόκληρο το Βιβλίο "Κλίμαξ" του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ (ΝΕΟ)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ (Πάτριο) ΑΓ.ΟΡΟΥΣ

Αρχειοθήκη

ΡΑΔΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΟΡΥ

ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

...ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ...

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙΣ

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙΣ
Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά, καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη, χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΠΑΥΛΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ (ΜΑΚΡΗΣ)

ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ (ΜΑΚΡΗΣ)
Κάντε κλικ στην εικόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΗΧΗΤΙΚΑ

ΗΧΗΤΙΚΑ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΥΝΑΞΑΡΙ

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

agiooros.org

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

Δημοφιλείς Αναρτήσεις