Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

OI TΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Οι μεγάλοι φωστήρες της οικουμένης


Ευάγγελος Μαυρογόνατος
2014

Από το 12ο αιώνα συνεορτάζονται στις 30 Ιανουαρίου ως τρεις μεγάλοι φωστήρες της οικουμένης και από το 1838 καθιερώνεται η γιορτή τους ως γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας.
Οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες, οι Τρεις Σοφοί Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος ορθοτόμησαν τη διδασκαλία τους, αφού βασίστηκαν στα ελληνικά γράμματα και στην ελληνική παιδεία, της οποίας ήταν εμβριθείς γνώστες και μελετητές, και στην Ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας.
Γνώστες και ένθερμοι υποστηρικτές της διδασκαλίας του Χριστού, εφάρμοσαν με παραδειγματική πίστη, το μέγα κήρυγμα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα. έμπρακτα απέδειξαν ότι ο συνδυασμός της ελληνικής γνώσης, εμποτισμένης με τα χριστιανικά νάματα, αποδίδει καρπούς και προσφέρει στο συνάνθρωπο παρηγοριά και φως. 
Γιορτάζοντας τη μνήμη τους, γιορτάζουμε ταυτόχρονα και τα Ελληνικά Γράμματα. Συνταίριαζαν αρμονικά το πνεύμα της ελληνικής παιδείας με τα ψηλότερα διδάγματα του Θείου Ναζωραίου και προπαντός με το μέγιστο πάντων, το «Αγαπάτε
Αλλήλους».
Γιατί τους γιορτάζουμε και τους τρεις μαζί;
Κάποτε οι χριστιανοί διχάστηκαν ποιος από τους Τρεις Ιεράρχες είναι ο πρώτος και καλύτερος. Δημιουργήθηκε θόρυβος και σχίσμα μεταξύ των χριστιανών. Η Εκκλησία τότε όρισε να γιορτάζονται και να τιμώνται και οι τρεις μαζί για την ενότητα των πιστών.
Έτσι, μετά την ξεχωριστή γιορτή του καθενός γιορτάζουμε τώρα και τους τρεις μαζί.
Την ημέρα αυτή της γιορτής των Τριών Ιεραρχών την έχουμε και σαν γιορτή των γραμμάτων. Γιορτάζουν και αργούν τα σχολεία μας, αφού και οι τρεις είχαν τέτοια μόρφωση και σοφία, όσο κανένας άλλος στην εποχή τους και δίκαια τους θεωρούμε άριστους εκπροσώπους της ελληνικής παιδείας. 
Με τα βιβλία που έγραψαν διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα και τη χριστιανική πίστη.
Πανηγυρίζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών που με το βαθύ φιλοσοφικό τους στοχασμό, τη μεγάλη και βαθιά πίστη τους, τη θερμή αγάπη τους στο θεό και τον
άνθρωπο, αναδείχθηκαν παιδαγωγοί και διδάσκαλοι, επιφανείς ρήτορες και συγγραφείς, πρότυπα φιλανθρωπίας και αρετής.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ο Αριστοτέλης του Χριστιανισμού
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ο Πλάτωνας της ελληνικής φιλοσοφίας και 
ο Χρυσόστομος, ο Δημοσθένης της χριστιανικής αγάπης. 
Υπήρξαν προστάτες του κόσμου και άριστοι ερμηνευτές των θείων διδαγμάτων του θεανθρώπου. Μιλούν και διδάσκουν ως μελίρρυτοι ρήτορες. 
Καταρρίπτουν τις ασέβειες των ασεβών αυτοκρατόρων και τις αιρέσεις των αιρετικών. Τρέφουν πεινασμένους, ντύνουν γυμνούς, θεραπεύουν αρρώστους και προστατεύουν αδύναμους. Νουθετούν, διαπαιδαγωγούν και μορφώνουν με τα νάματα της λειτουργίας τους και της διδασκαλίας τους.

Σήμερα αρχή του έτους 2014,  ας μας γίνουν παράδειγμα,  προκειμένου  να είναι έτος ανθρώπινης αλληλεγγύης και ανάληψης έργου από τη μητέρα εκκλησία σε πανελλαδικό επίπεδο, και κυρίως , από τις κατά τόπου Μητροπόλεις,  οι οποίες μέσω των ενοριών τους, θα πρέπει να καταγράψουν τους πραγματικά πάσχοντας. 
Είναι "ευκαιρία" να ξανά γεμίσουν οι Ιεροί Ναοί, με τον δοκιμαζόμενο λαό,  ο οποίος  έχει απογοητευθεί πλήρως από τους πολιτικούς και τους χειρισμούς τους. 
Όμως για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται να κηρύξει η επίσημη εκκλησία συναγερμό  και μέτρα έκτακτης ανάγκης  για όλες τις Μητροπόλεις, οι  οποίες ν αναλάβουν ουσιαστικό έργο  κοινωνικής  αλληλεγγύης, χωρίς  βαρύγδουπες Κυριακάτικες ομιλίες, που οι περισσότεροι εκκλησιαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν ή αδιαφορούν να τις ακούσουν, γιατί πλέον ως λαός βαρεθήκαμε τα παχιά λόγια και θέλουμε έργα. 
Έργα φιλανθρωπίας,  έμπρακτα και  οργανωμένα με κατάλληλο  προσωπικό. 
Θέλουμε τον πάλε ποτέ παπά να μας εμπνέει να μας γεμίζει τις  πεσμένες ή άδειες πνευματικές μας μπαταρίες, τον θέλουμε ταπεινό, αγωνιστή, τον θέλουμε κοντά μας να συμπορεύεται μαζί μας και να μας σηκώνει, όταν πέφτουμε. 
Ο χώρος του Ιερού Ναού είναι χώρος προσευχής, κατάνυξης, ανταλλαγής αγάπης και περισυλλογής, και δεν πρέπει να φεύγεις απ αυτόν απογοητευμένος ή μουρμουρίζοντας, πρέπει να γυρνάς στο σπίτι σου ανανεωμένος.  
Ας μιμηθούμε λοιπόν αυτούς του λαμπρούς φωστήρες ας παραμερίσουμε το ΕΓΩ και να κάνουμε πράξη το ΕΜΕΙΣ, με έργα και όχι με λόγια.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α' 
Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τοὺς τὴν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τοὺς μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας, τούς τὴν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον, σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν∙ αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ὑμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσιν.


                                                                                                                                                          

                                                             

Αρχική Σελίδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ολόκληρο το Βιβλίο "Κλίμαξ" του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ (ΝΕΟ)

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ (Πάτριο) ΑΓ.ΟΡΟΥΣ

Αρχειοθήκη

ΡΑΔΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΟΡΥ

ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

...ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ...

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙΣ

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙΣ
Ἀπ᾿ τὰ κόκαλα βγαλμένη τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά, καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη, χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΠΑΥΛΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ (ΜΑΚΡΗΣ)

ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ (ΜΑΚΡΗΣ)
Κάντε κλικ στην εικόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΗΧΗΤΙΚΑ

ΗΧΗΤΙΚΑ
Κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΥΝΑΞΑΡΙ

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

agiooros.org

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

Δημοφιλείς Αναρτήσεις